Myasthenia Gravis
Forum serwisu internetowego dla miasteników
www.miastenia.vel.pl

Ciasta - MAKOWIEC ZAWIJANY

STOKROTKA - 2008-12-15, 08:33
Temat postu: MAKOWIEC ZAWIJANY
Ciasto:
1 kg mąki
10 dkg drozdży
3/4 kostki roztopionej i ostudzonej margaryny
4 jajka( 2 żółtka i 2 całe)
szczypta soli
olejek arakowy
3/4 szklanki cukru
ciepłe mleko z pół szklanki

Masa makowa:
może byc z puszki lub:
1 kg maku
3 łyżki kaszy mannej
2 całe jajka
2 szklanki cukru
olejek migdałowy
1 dużą łyżkę miodu
1 łyzka dżemu
bakalie

Drożdże rozpuścic w ciepłym mleku,dodac troche mąki i cukru,wymieszac.Pozostawic do wyrosnięcia.Pozostałe składniki z przygotowany zaczynem wymieszac.Pozostawic na chwile do wyrośnięcia.Ciasto podzielic na 5 lub 6 części,rozwałkowac i posmarowac masa makowa, zawinąc.Szczerze mówiąc ja na te ilośc placków kupuję dwie duże puszki maku tj.900g.
Jeśli macie jakies pytania to piszcie postaram się odpowiedziec.

grazyna12380 - 2008-12-16, 17:03

Stokrotko czytając twoje przepisy widzę ,że jesteś bardzo uzdolniona kulinarnie. Czy to ciasto na makowiec to trzeba wyrobić czy tylko połączyć składniki i pozostawić do wyrośnięcia. Czy do gotowej masy z puszki jeszcze się coś dodaje czy od razu wykładamy masę na ciasto?
STOKROTKA - 2008-12-16, 19:54

Grazynko, drozdze rozpuscic w odrobinie mleka,troche cukru ,troche maki,zrobic taki zaczyn i polaczyc z pozostalymi skladnikami,dpiero potem zostawic chwile do wyrosniecia.Ja do masy makowej z puszki nie dodaje nic,ale Ty mozesz dac bakalie jesli lubisz ich duzo.Pozdrawiam!!!
grazyna12380 - 2008-12-16, 20:46

Dzięki Stokrotko spróbuję zrobić tak jak mi napisałaś mam nadzięję ,że mi wyjdzie .Pozdrawiam.
Violetta - 2008-12-17, 13:25

Ja do ciasta daje zoltka i do maku ubijam piane ,wtedy jast mak nie tak zbity

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group